PanPastel – mal med pastel

Alt du trenger å vite for å komme i gang med PanPastel

, ,

Hva er PanPastel?

PanPastel er pastellfarger i kunstnerkvalitet som er pakket i en unik panne. Hver farge er laget av de beste kunstnerpigmentene av høyeste kvalitet for mest mulig konsentrerte farger. PanPastel har utmerket lysfasthet og kan viskes.

PanPastel er laget ved hjelp av en unik produksjonsprosess som krever minimalt med bindemiddel og fyllstoffer, noe som resulterer i rike, ultra myke og superblandbare farger.

De spesielle egenskapene til PanPastel gjør at man kan blande og bruke pastellfarger (tørr) nesten som maling!

Slik kommer du i gang med PanPastel

For å lage kunstverk med PanPastel trenger du farger, verktøy og papir. Her har vi samlet alt du trenger til å komme i gang!

Fargene

PanPastel kommer i både løse farger og mange forskjellige temasett. Temasettene er perfekt om du vet hva du vil tegne. For eksempel finnes det forskjellige sett til landskap og til portrett. Det finnes også fine basis-sett, hvor du kan supplere med løse farger om du ønsker det.

Her kan du lese mer om fargelære.

Flotte startsett for deg som vil prøve PanPastel:

Gullfarget korn-eng tegnet med PanPastel

Løse farger:

Du kan også velge å kjøpe løse farger. De kommer i mange forskjellige farger, både tradisjonelle, metalliske og perlemorsfarger.
Du kan velge å kjøpe et sett med grunnfarger og supplere med løse farger, eller bare velge deg de fargene du syntes er finest og passer best til det du kunstverket du vil skape.

Tilbehør

Siden PanPastellene kommer i den unike pannen, er det nødvendig å ha redskaper som man kan bruke til å male med. Settene kommer ofte med svamper, men du kan også kjøpe de separat om du ønsker andre former eller størrelser.

Disse svampene absorberer og avgir akkurat riktig mengde farge. Svampene kommer i mange forskjellige størrelser til å male store eller små overflater. De små penslene brukes sammen med et skaft, som gjør påføringen veldig presis og renslig. Man kan fargelegge store flater meget hurtig, og lage rette, tynne streker. Svampene brukes også til å viske bort farge.

Svampene rengjøres lett ved å gni mot et håndkle eller skyll med såpe og
vann.

Gode redskaper til PanPastel:

Kopp med redskaper til PanPastel

Papir

Du kan bruke PanPastell på de fleste type papirer, men det finnes papir som er spesielt godt til pastell. Pastellpapir har mer tekstur i overflaten, som gjør at pastellene griper bedre på papiret. Om du ønsker å legge flere lag med farge, kan det være lurt å ha et mer teksturert papir. Om du ønsker å blande fargene sammen på papiret, vil du gjerne ha et papir med litt mindre struktur. Her kan det være lurt å prøve litt forskjellig papir for å se hvilket som passer best til deg og dine teknikker.

Farget papir

Mange liker å bruke farget papir når de tegner med pasteller. Dette gir en spennende effekt til kunstverket ditt. Du kan velge å bruke farget papir som står i stil med det du tegner eller velge et papir som står i kontrast med kunstverket for å skape en unik og interessant effekt.

Papir som passer til PanPastel:

En hånd som tegner med PanPastel

Fiksering

Alle tørrpasteller må fikseres. Dette er fordi det blir brukt så lite bindemiddel i pastellene at de lett vil smitte av eller gnis utover om man kommer borti kunstverket. Du kan tegne oppå fikseringen, men du kan ikke viske vekk fargen under. Det finnes også fikseringsmiddel i flytende form, men denne er mer komplisert å bruke enn de som kommer i sprayboks.

Fiksativ inneholder løsemidler, pass derfor på at du er i et godt ventilert rom når du fikserer kunstverket ditt.

Hold sprayen ca 30cm unna papiret. Spray på tynne lag om gangen. La tørke.
Du kan tegne nye lag over, men ikke viske vekk det som er under.
Når kunstverket er ferdig kan du gjerne spraye på et ekstra lag med fiksativ for å være sikker på at fargen holder godt på papiret.

Fikser kunstverket med en av disse:

Et ferdig kunstverk som sprayes med fiksativ

Teknikker

Det finnes mange spennende teknikker du kan prøve med PanPastel. Prøv deg frem og ha det gøy! Om du ønsker å lære mer om PanPastel finnes det mange videoressurser på YouTube, som viser hvordan du bruker forskjellige teknikker for å skape et kunstverk!

Blande og viske farger

Du kan blande farger både i pannen og på arket. Pass på at du ikke blander for mye slik at fargene blir grumsete. Du kan også påføre flere farger på svampen for å skape graderinger.

PanPastel kan viskes vekk med alle typer viskelær. Dette gjør at du kan lett gjøre korreksjoner eller skape unike effekter i kunstverket ditt.

Fargeløs blender

En av de viktigste og unike egenskapene til PanPastel er at de er tørre pastellfargene kan blandes som maling. De «flyter» selv om de er tørre. Den fargeløse blenderen forbedrer “flyten” og utvider blandingsmulighetene til PanPastel. Farge kan tynnes og blir mer gjennomsiktig, men selve fargen forblir den samme.

Perlemors-medium

Perlemors-medium tilfører en skinnende perlemorsglans som endrer seg utfra vinkelen du ser den fra. Du kan bruke perlemorsfargene alene eller bland de sammen med andre farger. Se hvordan du kan bruke perlemors og metalliske farger for å skape dybde her.

Mixed Media

PanPastel passer perfekt til Mixed Media. Du kan kombinere PanPastel med blant annet blyanter, akrylmaling, blekk, akvarell og tusjer/markers.

Vil du lære mer om PanPastel? Se videoer som viser hvordan du kan bruke PanPastel her.