Tegn med pastell

Skap et kunstverk med pasteller

,

Vær kreativ med pasteller!

Pasteller har vært i bruk av kunstnere i århundrer og er et kreativt medium som er lett å bruke. Du trenger bare pasteller og noe å tegne på!
Pastell er en samlebetegnelse for flere typer medier som oljepastell, tørrpastell, hardpastell, pastellblyanter og andre tørre medier. Ikke la deg forvirre av ordet pastell  som kan brukes til å beskrive en lys farge, for disse pastellene kommer i alle regnbuens farger!

Oljepastell eller tørrpasteller – hvilke passer best for meg?

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken type pastell man skal bruke. Vårt tips er å se på forskjellige kunstverk og tenke på hvilken stil du ønsker å skape. Uansett er begge typene pasteller så gøy at det er verdt å teste begge to.

Oljepastell og tørrpastell er to helt forskjellige typer pasteller. Oljepasteller er laget av pigment og et bindemiddel som består av en olje eller en voks. Oljepasteller føles gjerne fettete og krem-aktig. Oljepasteller er ofte mer fast og derfor mindre samsynlighet for å knekke eller smuldre. Oljepasteller er vanskeligere å blande ut enn tørrpasteller, men passer bra til å lage detaljerte tegninger. Med oljepasteller kan du også bruke andre medier som for eksempel terpentin til å blande sammen fargene.

Tørrpasteller er laget av pigment blandet med en liten mengde bindemiddel. Tørrpasteller kan gjerne sammenlignes med kritt eller kullstifter. Tørrpasteller er et ekspressiv og pigmenttette pasteller som ofte kommer i et stort utvalg farger og kan nesten føles som om man maler med rene pigmenter. Siden pastellene er så myke kan man bruke fingrene eller en tegnestubb til å gni utover fargen, blande sammen farger og lage jevne overganger.

Papir til pasteller

Når du tegner med tørrpasteller er det best å ha et papir med litt tekstur i, slik at de fine pastellpigmentene har noe å «gripe fast» til. Det finnes papir som er spesielt laget for pasteller, men du kan fint bruke annet papir som tegnepapir, akvarellpapir (kaldpresset), velourpapir og du kan til og med bruke sandpapir! Det er også populært å bruke farget papir når man tegner med pastell.
Det er lurt å prøve seg frem på forskjellig papir, for ulike overflater kan gi veldig ulike resultat.

 • kr 259,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 285,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 169,00
  pr. stk
  Kjøp

Tørrpasteller

Tørrpasteller er myke pasteller som består av pigment og en liten mengde bindemiddel. Med tørrpasteller kan du bruke fingrene eller en tegnestubb til å lage jevne overganger.
Pastellene drysser en del og vær forsiktig når du bruker de slik at de ikke knekker.
Det kan være lurt å ha en fille i nærheten når du arbeider med tørrpasteller. Den ka du bruke til å tørke av pastellene underveis, eller til å tørke av fingre.
Når du er ferdig med kunstverket ditt er det viktig at du sprayer det med fiksativ. Dette er for å holde pigmentene på plass på arket, slik at de ikke drysser av eller blir gnidd av over tid. Du kan også bruke et tynt lag fiksativ mellom lagene, slik at laget under ikke «beveger» seg når du tegner over.  Hold fiksativen ca 20-30 cm unna kunstverket når du sprayer på. Det er bedre å spraye på flere lette lag enn å spraye for mye på med en gang. Husk at fiksativ er løsemiddelbasert og skal derfor kun brukes ute eller i godt ventilerte rom!

 • kr 147,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 228,00
  pr. stk
  Kjøp

Pastellblyanter

Pastellblyanter er ofte litt mindre «grisete» enn de vanlige pastellene. I tillegg kan man spisse blyantene med en blyantspisser til pastellblyant, slik at streken blir mye tynnere og du kan tegne mer detaljert sammenlignet  med de tradisjonelle pastellene.
Pastellblyanter må også fikseres med fiksativspray.

 • kr 529,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 1 259,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 285,00
  pr. stk
  Les mer
 • kr 430,00
  pr. stk
  Kjøp

Hardpastell

Navnet er kanskje litt misvisende, for hardpasteller er laget av det samme som de myke (soft pastel) tørrpastellene, men i hardpastellene er det tilsatt ekstra bindemiddel og mindre pigmenter, som gjør at pastellene drysser mindre og knekker ikke like lett.
Hardpasteller må også fikseres med fiksativspray.

 • kr 137,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 228,00
  pr. stk
  Les mer
 • kr 423,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 148,00
  pr. stk
  Kjøp

Oljepasteller

Til tross for at oljepasteller kanskje ser veldig lik ut som tørrpasteller, er dette et ganske ulikt kreativt medium. Oljepastell bruker man på en annen måte. Disse pastellene kan man blant annet ikke gni utover og blande like lett som det du kan med tørrpastell. Men siden oljepastellen ikke er hardere, er det også enklere å lage mer detaljer. Du kan også bruke terpentin til å blande sammen oljepasteller.
Du kan bruke en ferniss for oljepasteller, men den vanligste metoden å beskytte et oljemaleri er å ramme kunstverket inn bak glass.

 • kr 264,00
  pr. stk
  Les mer
 • kr 132,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 94,00
  pr. stk
  Les mer
 • kr 709,00
  pr. stk
  Kjøp