Akvarellmaling

Alt du trenger å vite for å komme i gang med akvarellmaling!

, , ,

La fargene flyte!

Akvarellmaling, ofte også kalt vannmaling eller watercolour på engelsk, er en type maling med vannløselige, transparente farger. For å starte med akvarellmaling trenger man bare fire ting: akvarellmaling, pensel, akvarellpapir og vann!

Hva er akvarellmaling?

Kort forklart er akvarellmaling en vannløselig maling som man maler utover med vann. Akvarellmaling består av et vannløselig bindemiddel og fargepigmenter. Mengden vann du bruker, bestemmer hvor lys eller mørk fargen blir. Du kan tenke på vannet som en bærer av malingen, og når det tørker vil kun fargepigmentene og bindemiddelet bli igjen på papiret.

 

 

Kunstverk malt med akvarell. En seilbåt på blått hav

Hvordan bruker man akvarellmaling?

Akvarellmaling er egentlig veldig lett å bruke. Du trenger en pensel, akvarellpapir og vann. Dypp penselen i vannet, så i malingen før du maler det utover papiret. For å justere fargetonen, altså om malingen skal være lysere eller mørkere, blander du malingen og vann på en pallet. Mer vann betyr mindre akvarellpigmenter, altså en lysere fargetone! Med akvarellmaling er det faktisk mer vanlig å justere fargetonen med vann, enn å bruke sort eller hvitt, som man ser i mange andre malemedier.

 

Er det vanskelig å lære å male med akvarell?

Det som er så fint med akvarellmaling er at det passer for alle! Vanskelighetsgraden varierer selvfølgelig etter hva du ønsker å male, men det betyr at det er alltid er rom for utforsking og læring! Den aller første gangen du prøver akvarellmaling kan det være greit å prøve seg på å male enkle former, bakgrunner og  å øve seg på å lage overganger mellom to eller flere farger. På denne måten kan du bli kjent med akvarellmalingen og se hvordan den oppfører seg.

 

Tips!
Akvarellmaling tørker gjerne lysere enn den ser ut til å være, og da er det greit å ha et «testpapir» liggende. Dette kan du bruke for å se om du er fornøyd med fargen du blandet.

 

Hvilken maling skal jeg velge?

Akvarellmaling kommer både i tuber og i små, tørkede brikker som ligner litt på sukkerbiter. Disse brikkene kommer normalt sett i  to størrelser; «whole-pan» og «half-pan«, hvor half-pan er den vanligste størrelsen. For å male med half-pan, dypper du penselen i vann først for å «aktivere» malingen. Du kan også bruke en sprayflaske med rent vann og spraye den rett på malingen. Tubene med akvarellmaling kan brukes ved å skvise en liten mengde med maling direkte på en pallet, eller så kan du fylle malingen i en tom «half-pan». Det er lettere å reaktivere akvarellmalingen og hente opp mer maling på penselen med akvarellmaling fra tube som har tørket enn ferdige half-pans.  Det som er fordelen med å bruke tuber er at det ikke gjør noe om malingen på paletten tørker ut, fordi du kan bruke vann til å aktivere den igjen. Det er mye farge i malingen fra tubene så ta heller for lite ut enn for mye.  Nybegynnere pleier ofte å foretrekke sett med half-pans, men om du syntes det høres spennende ut med akvarellmaling i tube og vil teste det, så finnes det også løse farger i tuber. Du kan kombinere akvarellmaling i tuber med akvarellmaling i half-pan.

 • kr 423,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 261,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 524,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 1 010,00
  pr. stk
  Kjøp

Pensler til akvarellmaling

Det finnes mange forskjellige typer pensler man kan bruke til akvarell, i forskjellige størrelser og forskjellig bust. Vår favoritt er Kolinex-penslene!
Den mest vanlige typen pensler til akvarell har en myk bust, laget av syntetiske hår, ekornhår eller mårhår. Disse penslene er laget spesielt for å holde på mye vann, siden akvarellmaling er så flytende. Akvarellpensler har også kort skaft, fordi man sitter nært papiret man maler på og fordi da har du mer kontroll på penselen.
Det finnes akvarellpensler som har et eget vann-lager. Disse er perfekt å bruke når man tar med seg akvarellmalingen på reise, fordi man ikke trenger et eget glass med vann i tillegg til penselen.

Akvarellpensler finnes med både rung og flat bust. Det vanligste er å bruke en rund bust når man maler detaljer, mens de flate penslene blir brukt til å male større flater og til å gjøre papiret vått før man maler.
Fordelen med å bruke en rund pensel er at man både kan bruke den til å male detaljer og å male større flater.

 • kr 70,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 90,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 160,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 502,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 412,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 166,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 256,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 385,00
  pr. stk
  Kjøp

Akvarell spesial effekt maling

Van Gogh Akvarell  – Metallic og Interferense

Metalliske og interferens farger er nydelige på sort papir og funger også flott som detaljer og lasering i vanlige akvarell bilder. De metalliske fargene i Van Gogh kommer i sølv, lys gull, dyp gull, bronse og grafitt. Finnes i half pan og tuber.

Interferens fargene heter det på grunn av hvordan de popper med en mørk farge bak seg, men bare skimrer på lys bakgrunn. De kommer i fargene hvit, gul, rød, blå, fiolett og grønn. Interferens fargene skifter i intensitet ut i fra hvordan lyset treffer dem. Metalliske og interferens farger finnes i sett (+ metalliske), halfpan og tuber.

Rembrandt akvarell –  Metallisk, Interferens, Chamelon og sparkle

Rembrandt er enda sterkere i pigmentstyrke enn Van Gogh. Rembrandt har også noe flere effekt farger enn Van Gogh. De har metalliske og interferens farger, men i tillegg har de Chameleon og sparkle.  Chameleon glittrer fantastisk på sort bakgrunn og skifter farge ut i fra hvilken vinkel lyset treffer bildet. Serien består av fire skiftende farger. Gold red violet som skifter mellom gull og fiolett-rød. Red violet blue som skifter mellom en rødlig fiolett og blå. Violet blue green som skifter mellom fiolett og blå-grønn. Blue green gold som skifter mellom blå-grønn og gull. Sparkel har litt samme effekt, men har har mer farge og glitter. Den popper på svart bakgrunn og gir en fin skimmer effekt på lysere bakgrunn. Kommer i fargene blå, fiolett, grønn og rosa.

Svart kvarellpapir og svart kartong

 

Akvarellpapir

Akvarellpapir er et papir som er spesielt laget for å holde på mye vann, uten å bli ødelagt. Papiret er ofte litt tykkere enn vanlig tegnepapir og inneholder som oftest bomull. Vanlig papir vil løse seg opp om du bruker for mye vann på det, mens bomullspapir er laget spesielt for dette. Jo høyere prosent med bomull i papiret, jo mer tåler det.

Vi syntes det er viktig at de som maler med akvarell, velger et papir som passer til hver enkelt sitt behov. Tenk over hvor mye vann du ønsker å bruke, om du bare vil øve deg eller om du vil lage kunst som skal henge på veggen. Kanskje du ikke trenger det flotteste papiret når du starter med akvarell, men om du opplever at papiret smuldrer opp, så er det kanskje et tegn på at du trenger et papir som inneholder mer bomull.

Les mer om akvarellpapir her.

Nærbilde av en våt pensel som kommer i kontakt med papir

Tips!
Bruk maskeringstape til å feste papiret på et tegnebrett eller en treplate. Da vil ikke papiret bølge seg like mye når du maler.
Om du har en akvarellblokk hvor papiret er limt på alle fire sider, er det valgfritt om du vil male rett i blokken eller feste det på en annen overflate.

 • kr 126,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 267,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 157,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 526,00
  pr. stk
  Les mer

Granulering

Hvis du er interessert i akvareller, har du kanskje lagt merke til bokstaven G ved siden av noen fargenumre i fargekartene eller på emballasjen til Van Gogh og Rembrandt akvareller. G står for granulering. Men hva betyr granulering og hvordan bruker du disse spesielle fargene? Hva skjer når du blander dem med vanlige vannfarger? Les videre og finn ut.

Hva er en granulerende farge?
Granulering er en egenskap der enkelte typer pigmenter samler seg i små grupper når de er påført. De granulerte pigmentene vil vise seg som små, ujevnt spredte prikker og/eller flekker i de fargede områdene.

Når du først påfører malingen, virker det som en vanlig akvarellmaling, men du vil raskt se pigmentene klumpe seg sammen mens malingen tørker. Denne effekten gir noen interessante flekker og tekstur til et ellers jevnt strøk maling.

Hva kan du bruke granulerende farger til?
Granulerende farger er en flott og enkel måte å legge til naturlige teksturer til akvarellen din. Grønne granulerende farger brukes ofte til å legge tekstur til busker, trær og gress, for eksempel, mens brune nyanser kan brukes til å skape realistiske sprekker eller barken på et tre.

En annen flott måte å bruke granulerende farger på er i portretter. Siden huden vår aldri er helt jevn, kan flekkene gi en naturlig tekstur som hjelper deg med å oppnå rosenrøde kinn, fregner, ufullkommenheter som finnes i huden. I abstrakte malerier kan du bruke granulerende farger for å skape mer variasjon i bildet.

Granulering fungerer best når det brukes i en våt-på-våt teknikk. Større mengder vann gjør at pigmentene kan bre seg fritt og granulere på forskjellige steder mens vannet fordamper. Den granulerende effekten av fargene vil vises på alle typer akvarellpapir. Varm presset eller sateng papir gjør at pigmentene kan sette seg hvor de vil, mens kald presset og grovere typer får dem til å samle seg inn i papirets struktur. Begge typer gir spennende effekter!

Blanding av granulerende farger
Du kan også lage vanlige vannfarger granulat? Hvis du blander en granulerende farge med en normal farge, vil effekten forbli synlig. Ved hjelp av dette trikset kan du lage dine egne tilpassede granuleringsfarger!

Teknikker

Det finnes mange teknikker når man maler med akvarell. Det er gjerne to teknikker som man øver på når man er nybegynner, fordi disse teknikkene er veldig vanlig å bruke.

Tips!
Ha to glass med vann – ett til «skittent» vann og ett til rent vann. Vask av penselen i det skittene vannet og bruk det rene vannet når du maler. Da unngår du at fargene blir grumsete!

Vått på vått

«Vått på vått» er en teknikk hvor man maler med en farge over et område som allerede er vått. På engelsk blir denne teknikken kalt «wet on wet». Dette gjør at akvarellfargen renner mer utover og blander seg med de andre våte fargene. Du kan også gjøre denne teknikken med papir som du har gjort vått med vann uten farge i.

Vått på tørt

«Vått på tørt» er en teknikk hvor man venter til det første laget med maling har tørket før man maler over. På engelsk blir denne teknikken kalt «wet on dry» Man kan også gjøre dette direkte på et tørt papir. Med denne teknikken vil fargene flyte mindre utover og du har mer kontroll på malingen. Ofte bruker man en kombinasjon av vått på-vått og vått på tørt i et akvarellbilde.

Tips!
Ha en tørkerull eller lignende lett tilgjengelig, og bruk denne til å tørke av overflødig vann fra penselen.

Et akvarellskrin som ligger på et kunstverk. Kunstverket er en bro i en grønn park

«Wash» – Dekk arket med en (eller flere) farger

Begrepet «wash» betyr å dekke et område på papiret med en jevn, flat farge. Man kan altså ikke se individuelle penselstrøk og overganger mellom fargene er gradvis. Dette er en teknikk som ofte blir brukt til å skape jevne bakgrunner. Prøv å male et større område med kun en farge. Dette er en god øvelse for å bli kjent med hvordan akvarellmalingen oppfører seg!

Lyse farger først!

Når man maler med akvarell, er det vanlig å starte med de lyseste fargene først og bygge opp farge gradvis for å få mørkere farger. Siden akvarellmalingen er transparent, kan man lett gjøre områder mørkere, men det er ikke lett å få områder lysere igjen.
Husk også å tenke på om du ønsker å ha områder hvor det vite papiret skinner gjennom. Om du er redd for å male over et område som skal være hvitt, kan du bruke maskeringsvæske.

Maskeringsvæske

Tenk på maskeringsvæske som en flytende form av maskeringstape, hvor malingen ikke når igjennom væsken. Mal på maskeringsvæske på partiene hvor du ikke vil skal bli dekket av maling. La maskeringsvæsken tørke i ca 5-10 minutter før du maler over. Når du er ferdig bare gnir du maskeringsvæsken forsiktig av maleriet og du står igjen med partier uten farge!

Tips!
Bruk en pensel som du ikke er så glad i når du påfører maskeringsvæsken. Pensler blir fort ødelagt om du lar den stå for lenge med maskeringsvæske på!

 

 • kr 156,00
  pr. stk
  Kjøp

Bruk salt til å skape en stilig effekt

Strø salt over malingen når den fremdeles er våt, og se hvordan saltet trekker til seg fargepigmentene rundt! Denne teknikken fungerer best når maleriet er veldig vått, så pass på at du har saltet klart før du påfører malingen. Etter malingen har tørket, koster du forsiktig av saltet.

Skinnende akvarellmaling!

Har du lyst på ekstra glitrende akvarellmaleri? Da kan du teste de nydelige interferens og metalliske akvarellfargene! Disse fargene vises best på sort akvarellpapir, eller i kombinasjon med andre farger.

Tilbehør

Du trenger egentlig kun akvarellmaling, en pensel og akvarellpapir for å starte med akvarell, men mange liker å kombinere akvarellmaling med akvarellfargeblyanter, finelinere og lignende tilbehør. Prøv deg frem og se hva du liker sammen med din akvarell-stil!

 • kr 243,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 50,00
  pr. stk
  Kjøp