Posca i mange farger

Posca-tusjer

Posca-tusjer er allsidige og vannbaserte tusjer som kan brukes på nesten alle overflater.

Posca-tusjene har raskt blitt en favoritt her på Tegne.no, og det er ikke så rart for disse tusjene er veldig fleksibel, dekkende og generelt veldig gøy å bruke! Posca-tusjene kan brukes på mange forskjellige overflater og gir deg mulighet til å være kreativ på nye måter! Tusjene er populær å bruke til alt fra å tegne og signere malerier på lerret, til å dekorere på klær, interiør og lage andre spennende kunstverk!

Hva er Posca-tusjer?

Posca er en vannbasert tusj, med en akryl-lignende formula. Tenk på Posca som maling i tusj-form!
Tusjene dekker veldig godt og har sterke og klare farger. De tørker fort og er lukt- og giftfri. Fargene falmer ikke og de er værbestandig, som betyr at du kan bruke Posca på ting som skal ligge ute, for eksempel til å dekorere steiner eller til å skrive på postkassen.

Zebra tegnet med Posca

Aktiver tusjen

Alle tusjene (bortsett fra den med penseltupp) aktiveres med å trykke tuppen ned når du skal bruke den for første gang. Husk å rist tusjen godt før bruk! Pass på at du ikke trykker tuppen ned for lenge slik at det kommer veldig mye maling ut, da kan det fort bli søl. Hvis du føler at tusjen har tørket litt ut siden sist du brukte den, kan du trykke ut ny maling på samme måte. Posca-tusjene kan oppbevares i en hvilken som helst posisjon, så lenge hetten settes godt på etter bruk. Posca-tusjene med penseltupp er et unntak, da de skal oppbevares i vannrett stilling.

Fremgangsmåte aktivering av Posca tusjer
1. Rist pennen med toppen på.
2. Press tuppen ned flere ganger for å sette i gang malingsflyten.
3.Klar til bruk!

Mop’r – Posca i XXL format!

Posca kommer også med en ekstra bred tupp, perfekt for fargelegging av store overflater, til å tegne store illustrasjoner, lage stilige dryppe-effekter og en hel rekke andre stilige effekter!
Du kan bruke Mop’r opp-ned for å lage stilige dryppe-effekter, lage tykke linjer, stemple perfekte sirkler, lage stilige fargesprut eller lage kule spray-effekter.

Mop’r har en unik, myk og ergonomisk form som gir optimalt grep og kontroll på fargeflyten. Tusjen gir en strek på 3-19 mm, avhengig av vinkelen på tuppen.

Mop'r ekstra bred Posca tusj

Hvordan bruke Mop’r

  1. Gjør klar Mop’r ved å riste den godt med korken på
  2. Bruk en papirlapp til å presse maling ut av tuppen. Repeter dette til den er mettet med farge. Man kan også bruke denne papirlappen til å ta vekk overflødig maling.
  3. Om flyten på fargen blir svakere etter hvert som man tegner, rist Mop’r på nytt (med korken på), gjenta steg 2, så er man klar til å tegne igjen!
  4. Tørketiden på kunstverk laget med Mop’r varierer utfra hvor mye farge man har påført. Jo mer farge, jo lengre tørketid.
  5. Pass på at Mop’r blir stående, slik at svampen ikke blir tett av tørket maling.
  6. Om tuppen blir misfarget av en annen farge eller blir skitnet til, vask det av med vann og en ren klut

Fiksering av Posca

Fiksering er en metode for å feste en farge til en overflate, og for å gjøre fargen mer permanent.
Posca blir permanent på mange porøse overflater, men det kan være lurt å bruke litt ekstra beskyttelse for å være sikker på at kunstverket ditt ikke blir skadet eller slitt over tid.
Posca holder veldig godt på porøse overflater, men ikke så godt på veldig glatte overflater som for eksempel glass og keramikk. På slike overflater må man bruke en metode som gjør at fargen sitter skikkelig fast. Hvilken fikserings-metode man bruker varier fra hvilken overflate man har tegnet på.

Bruk Posca på alt

Man kan jo bruke Posca på så og si alle overflater. Her har vi samlet en rekke tips og triks for å tegne på forskjellige overflater.

Papir og papp

Når du bruker Posca på papir er det lurt å gå for et tykkere papir, som for eksempel et godt tegnepapir. Siden Posca er en malings-tusj så vil veldig tynne ark krølle seg. Du kan også bruke Mixed Media-papir eller akvarellpapir. Akvarellpapir kan også brukes om du vil male fargene utover med en pensel.
Du trenger ikke å fiksere Posca på papir og papp, men du kan bruke en ferniss over for å sikre at tegningen holder lenge.

Posca brukt til å dekorere sko

Tekstil

Før du dekorerer tekstil med Posca, er det viktig at du vasker tekstilet for å få ut alle kjemikalier fra fabrikken. Da holder tusjen bedre på tekstilet. Glatte tekstiler som skinn kan vaskes av med en klut for å fjerne støv og smuss. Husk å legg noe under tekstilet, slik at det ikke går igjennom og setter farget på arbeidsflaten din. Siden tekstil trekker til seg farge, kan det være nødvendig å gå over med flere lag.
For å fiksere tekstil, stryker du plagget. Still inn strykejernet på temperaturen som står på tekstilet, men ikke bruk damp. Stryk på baksiden av tekstilet.
Dersom tekstilet ikke tåler strykejern, fikser ved hjelp av en hårføner. Hold hårføneren 30 cm unna og ha sirkulære bevegelser.

Tre

Om du skal tegne på tre som allerede er lakkert, er det lurt å pusse overflaten med et fint pussepapir for å få litt struktur i overflaten slik at tusjen holder godt. Husk å tørk vekk pussestøvet før du begynner å tegne. På ubehandlet tre kan det være nødvendig å gå over flere ganger med tusjen for å få ønsket effekt. Når tegningen er tør, kan du lakke den for at kreasjonen din skal holde lengre. Da kan du bruke en spraylakk eller en ferniss. Bruk gjerne flere lag og la lakken tørke mellom hvert lag.

Glass

Før du tegner på glass, anbefaler vi at du fjerner alt støv og smuss, da holder tusjen bedre. Det kan du gjøre med å bruke en fettløselig såpe som for eksempel Zalo, eller ved å vaske over med rensemiddel fra Marabu. Prøv å ikke ta for mye på områdene du skal tegne på etter at du har vasket glasset. Naturlig fett på fingrene kan gjøre at tusjen ikke holder like bra.
I områder som skal fylles med farge er det ofte nødvendig med to strøk. Da er det viktig at du lar det første strøket tørke skikkelig før du tegner over. Du kan også bruke et tynt lag med spraylakk mellom lagene om du ser at fargen i laget under blir skrapt opp av tusjen når du prøver å legge på mer farge.
Hvis du gjør en feil, så kan du enkelt tørke av feilen med en fuktig klut eller skrape feilen av forsiktig med en negl.
Fikser kunstverket ditt med en spraylakk. Lakken kan være matthalvblank eller blank avhengig av utseendet du ønsker.

Plast

Før du tegner på plast, anbefaler vi at du fjerner alt støv og smuss, da holder tusjen bedre. Det kan du gjøre med å bruke en fettløselig såpe som for eksempel Zalo, eller ved å vaske over med rensemiddel fra Marabu. Prøv å ikke ta for mye på områdene du skal tegne på etter at du har vasket plasten. Naturlig fett på fingrene kan gjøre at tusjen ikke holder like bra. Pass på at tusjen får lang nok tid til å tørke. Jo glattere overflate, jo lengre tørketid.  Plast fikserer du med å spraye på ferniss. Denne kan være både matthalvblank eller blank.

Posca brukt til å dekorere en flaske

Metall

Før du tegner på metall, anbefaler vi at du fjerner alt støv og smuss, da holder tusjen bedre. Det kan du gjøre med å bruke en fettløselig såpe som for eksempel Zalo, eller ved å vaske over med rensemiddel fra Marabu. Prøv å ikke ta for mye på områdene du skal tegne på etter at du har vasket gjenstanden. Naturlig fett på fingrene kan gjøre at tusjen ikke holder like bra.
Glatt, lakkert metal trenger mer tørketid enn ubehandlet og matt metall. Fikser kunstverket ditt med en spraylakk. Lakken kan være matthalvblank eller blank avhengig av utseendet du ønsker.

Keramikk og porselen

Før du tegner på keramikk og porselen, anbefaler vi at du fjerner alt støv og smuss, da holder tusjen bedre. Det kan du gjøre med å bruke en fettløselig såpe som for eksempel Zalo, eller ved å vaske over med rensemiddel fra Marabu. Prøv å ikke ta for mye på områdene du skal tegne på etter at du har vasket gjenstanden. Naturlig fett på fingrene kan gjøre at tusjen ikke holder like bra.
Keramikk og glass må varme-fikseres for at fargen skal holde på. Dette gjør du med å «steke» gjenstanden i en stekeovn. Keramikk kan fikseres i ovn på 220 grader. Porselen fikseres på 160 grader, men ikke la det stå i over 45 minutter. La tingen du har tegnet på varmes opp og kjøles ned i ovnen. Da er det mindre fare for at tingen sprekker. For enda bedre beskyttelse kan du spraye keramikk og porselen med en ferniss eller lakk etter fiksering i ovn. Vaskes i kaldt vann. Ikke bruk Posca på ting som skal spises av!

Størrelser på tusjene

Posca-tusjene kommer med 8 ulike tupper, fra «Ultra-fine» tupp som gir 0,7 millimeter strek til «Extra broad» som gir en strek på hele 15 millimeter!

Posca kommer også i sett!

Posca finnes også i mange forskjellige sett, med forskjellig størrelse på tusjen, forskjellige fargetema og flotte startsett til deg som ikke helt klarer å bestemme deg for hvilke farger du ønsker.
Kanskje et sett i gull og sølv er noe for deg? Eller et sett med flotte pastellfarger? Det finnes også Posca med glitter eller metallisk effekt!

Publisert av

Mange forskjellige fargede strykeperler i en haug

Hama-perler

Leter du etter en hobby som er både kreativ og underholdende? Med Hama strykeperler kan…
Les mer

Maling til lær

Darwi Leather Lærmaling åpner en verden av muligheter for kreativ utfoldelse og personlig tilpasning. Enten…
Les mer