Monoprint

Monotrykk

Gøy og enkel trykkemetode!

Publisert av

Monotrykk er en av de enkleste formene for trykking og teknikken går ut på at man maler rett på en trykkplate og presser et ark mot dette. Teknikken gir kun ett avtrykk og kun én original.

Utstyr til å lage monotrykk

Du trenger ikke mye utstyr til å lage monotrykk.

Du kan også bruke en håndpresse (baren) for å få et jevnt avtrykk. Det kan også være greit å ha en ekstra valse om du ønsker å ha flere farger på trykket ditt.
Det er også lurt å ha våtservietter i nærheten. Disse kan du bruke til å tørke opp om du søler litt maling, eller til å vaske av utstyret.

Ikke helt denne trykketeknikken du kunne tenke deg å prøve? Les vår oversikt over trykketeknikker her.

monotrykk

Utstyr til å lage motivet

For å lage monotrykk, kan du bruke en rekke verktøy for å lage mønsteret på trykkplaten. Du kan bruke en pensel til å legge på fargen eller til å lage struktur i fargen på platen. Deretter skraper man vekk maling med en Colour Shaper. Du kan bruke stempler eller sjablonger, blader, blomster og mye mer. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Trykkplaten

Du kan bruke flere forskjellige typer trykkplater med denne metoden, for eksempel treplater, pleksiglass eller geleplater. Prøv deg frem med forskjellige typer trykkplater og se hvordan overflaten på trykkplaten påvirker utseendet på kunstverket.

Farger til monotrykk

Til monotrykk kan egentlig alle typer farge benyttes, man må bare passe på at malingen ikke tørker inn på trykkplaten før man rekker å trykke. Vi anbefaler Speedball Akua.

Hvordan bruker man en geléplate?

En teknikk for å lage monotrykk er å bruke en geléplate.

  1. Fordel fargen på geléplaten med en valse
  2. Lag mønsteret ditt på platen ved å enten legge på noe, skrape vekk fargen (forsiktig), dytte noe ned i platen eller lignende. Her er det kun fantasien som setter grensen for hva du kan gjøre!
  3. Legg et papir over og stryk det fast og jevnt mot trykkplaten. Bruk gjerne en håndpresse, da blir trykket mer jevnt.
  4. Du har nå laget ditt første trykk!
  5. Du kan lage ett til trykk med den resterende fargen på trykkplaten. Velg om du skal fjerne eventuelle objekter du har lagt på platen. Trykket lager du på samme måte som i punkt 3.

Disse platene er laget slik at du kan male og dekorere direkte på platen før du trykker. Siden du ikke skal skjæres i, så kan du bruke trykkplaten om igjen. Platen kan vaskes av med vann og såpe, eller en våtserviett. Monotrykk er også perfekt til Mixed Media, scrapbooking, kortlaging, Art Journaling eller dekorering generelt.

Oppbevar platen i plastlommen som den kommer i.