Fineliner

Finn din neste fineliner-tusj!

, ,

Hva er en fineliner?

En fineliner er en tusj-penn som har en veldig tynn tupp, som kan bli brukt til skriving, tegning, i kombinasjon med akvarellmaling, til å dekorere i journaler og mye mer.

Tuppen på tusjen består som oftest av fiber eller plast og er perfekt til å lage små detaljer i et kunstverk.

Tips!
Ikke trykk for hardt når du bruker en fineliner. Tuppen kan ta skade eller bli slitt.

Hva bør man tenke på når man skal kjøpe en fineliner?

Det er flere ting du kan vurdere når du skal kjøpe en fineliner. Tenk på hva du skal bruke tusjen til. Trenger den å være vannfast? Skal den ha en spesiell tupp? Skal den være sort eller farget?
Dersom du skal bruke tusjen til skrift, trenger du ikke nødvendigvis å ha den flotteste finelineren som er vannfast, men kanskje en fineliner med en tupp som tåler litt mer?

En journal-side dekorert med Uni Pin finelinere

Blekket

Finn en fineliner som har et blekk som passer ditt formål. Mange av våre finelinere inneholder blekk som er vannfast når blekket har tørket. Dette gjør at man kan bruke finelinere i kombinasjon med andre medier som vannmaling og alkoholbaserte tusjer.
Men det finnes også finelinere hvor blekket er vannbasert. Finelinerne til Graphix er et eksempel på dette. Disse finelinerne passer perfekt til deg som ønsker å skrive notater, fargelegge detajerte tegninger eller lage bullet journal.

Tuppen

Mens noen ønsker en fin og delikat tupp, ønsker andre en tupp som er holdbar og tåler en trøkk. De aller tynneste finelinerne har en tupp som bare er 0,15 millimeter og disse tåler naturlig nok ikke at man trykker pennen ned i papiret, mens andre finelinere er laget for tåle mer. Et eksempel er tusjene med PN-tupp fra Sakura Micron. Disse finelinerne har en tupp som er laget av plast og tåler mer, samtidig som de gir en tynn og presis strek. Det finnes også tusjer med pensel-tupp, hvor man får en varierende strek ut fra hvor mye man trykker.

Farge

Finelinere kommer tradisjonelt med sort blekk. Hvor mørk tusjen er kan variere litt fra merke til merke og man må rett og slett prøve seg frem for å finne sin favoritt. Noen foretrekker en sterk svart, mens andre liker best at tusjen er litt dus.
Det finnes også mange finelinere med farge, både duse farger, som de lysegrå og sepiafargede finelinerne til Uni Pin, og sterke knallfarger, som de alkoholbaserte og fargeskiftende finelinerne til Chameleon. 

Hva kan man bruke en fineliner til?

Finelinere kan brukes til så mangt og er populære å bruke til både tegning, skisser, skrift, design, sammen med akvarell og til notatbøker og journaler. Finelinere blir også ofte brukt til å signere kunstverk.

Tegning

Finelinere passer perfekt til tegninger, både detaljerte kunstverk og kjappe skisser.
Til tegninger og skisser kan man bruke hvilken som helst type fineliner man liker, men
husk å tenke over om blekket tåler å kombineres med andre medier om du ønsker det.
Det finnes også tusjer med pensel-tupp, hvor bredden på streken varier utfra hvor hardt du trykker. Disse tusjene er veldig fin til tegning eller moderne kalligrafi.
Mange liker også finelinere til å lage tegneserier eller Manga.

Skrift

Mange liker å bruke fineliner til å skrive med, fordi den tynne tuppen gir en skarp og presis strek som gjerne er lettere å lese, fordi det er mer luft rundt bokstavene.
I tillegg er finelinere fin til skrift fordi de har et hurtigtørkende blekk som ikke gnis lett utover. Om du trenger en fineliner som tåler litt mer, kan du gå får Sakura Micron PN.

 

Fineliner-tegning av mange hus på hvitt papir

 • kr 42,00
  pr. stk
  Les mer
 • kr 42,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 66,00
  pr. stk
  Kjøp
 • Ordinær pris: kr 235,00
  Tilbud: kr 188,00
  pr. stk
  Kjøp

Akvarell og alkoholbaserte tusjer sammen med fineliner

Når man bruker akvarell eller alkoholbaserte tusjer så er det ekstra viktig at man har en
vannfast og hurtigtørkende tusj, slik at kunstverket ditt ikke blir
gnidd utover når du prøver å gå over med akvarellen eller andre tusjer.
Det er utrolig frustrerende om kunstverket du har brukt lang tid på ender opp med å
skli utover og du må gjøre alt på nytt.
Om du har planer om å bruke akvarell eller andre medier sammen med finelineren, så er det veldig lurt å teste tusjen og mediene sammen på et lite reste-papir før du går i gang med kunstverket ditt.

Skrift på papir. "Fortune favours the brave"

 • kr 66,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 66,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 117,00
  pr. stk
  Kjøp

Journaling

Når man lager en journal kan det være fint å kombinere sorte finelinere med farger. De tynne tuppene passer perfekt til å fargelegge små detaljer, som for eksempel når man lager en mood tracker i en bullet journal.

Det finnes flere forskjellige fargede finelinere, som for eksempel den kule Chameleon-finelineren hvor man kan bruke fargen i korken til å lage graderinger mellom to farger!

Mood tracker i en bullet journal

 • kr 194,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 174,00
  pr. stk
  Kjøp
 • kr 524,00
  pr. stk
  Kjøp