Lag dine egne lerret

Instruksjoner på hvordan du kan spenne opp dine egne lerret

,

Spenn opp ditt eget lerret

Å lage lerret er en kunst, men det er faktisk ikke så veldig vanskelig. Det krever litt utstyr, noe nøyaktighet og en god innstilling.

Hvorfor skal man lage sine egne lerret?

Det er kanskje veldig beleilig å kjøpe et lerret som er helt klart til å males på, og det er normalen for folk flest. Men det har også sine fordeler å spenne opp sine egne lerret. Det er mer fleksibelt å spenne opp lerret. Ikke bare kan du velge hvilken størrelse du ønsker at lerretet skal være, men du kan også velge hvilken type lerretsduk du skal bruke.

Forklaring av begreper / utstyrsliste

 • Blindramme – Rammen som du fester lerretet til

Kommer i tre typer:
16mm – tynn
19mm – tykk
40mm – Deep Edge (ofte kalt 3D)

 • Tverrtre – For å gjøre lerretet mer stabilt. Du kan bruke ett eller flere tverrtre ved behov
 • Kiler – Brukes til å stramme opp lerretet
 • Lerret – Kommer i mange forskjellige typer; lin, bomull, grunnet, ugrunnet. Her er det bare å prøve seg frem og se hva du foretrekker!
 • Spenntang – En tang som gjør at du får bedre grep på lerretet når du skal få det stramt.
 • Stiftepistol – For å feste lerretsduken på blindrammen
 • Vinkellinjal – For å passe at lerretet er rettvinklet
 • Hammer – For å forsiktig slå lerretet og kiler på plass

Før du starter er det viktig å dobbeltsjekke at rammene og tverrtreet ikke har noen skjevheter. Det er viktig at de er rette og fine, så resultatet blir bra.

 1. Legg to hjørner inntil hverandre og press de forsiktig inn i hverandre. Når du ser at de har festet seg, kan du bruke litt mer kraft. Press gjerne mot gulvet, slik at det blir rett vinkel. Fest det andre hjørnet på samme måte
 2. Om du ønsker å bruke tverrtre, kan du feste det nå
 3. Fest på den siste lengden med blindramme. Pass på at alle hjørnene er rettvinklet!
 4. Når rammen er montert, er det tid for å stifte på lerretsduken. Plasser rammen midt på lerretet og sett en stift på midten av den ene siden.
 5. Nå starter presisjonsarbeidet. Se på bildet for å se hvilken rekkefølge de ulike stiftene settes.  Når du er klar for å feste stift nummer 2, må du bruke spenntang og dra lerretet stramt og sett stift nummer 2.  Det er viktig at du strammer lerretet i den retningen som pilene viser på bildet. Ikke stift flere flere enn disse tolv stiftene helt enda.
 6. Unngå stifter nærmere hjørnene enn 15cm.
 7. Når du er ferdig med disse tolv stiftene, kan du renklippe lerretet slik at det går kant i kant bak rammen.
 8. Hjørnene krever litt nøyaktighet. Her trengs det også en liten hammer. Start med å dra hjørnet på lerretet forsiktig over rammehjørnet (se bilde under) og fest med to stifter i kanten. Ikke stift slik at stiften er festet i begge rammene, da vil det bli vanskelige å justere det ferdige lerretet med kiler etterpå. Brett så inn den ene siden. Før du stifter, bruker du hammeren og banker lerretsduken flat mot rammen. Ikke bank hardt! Stift fast, og bank litt med hammeren her også på brettekantene. Gjør det samme med den andre fliken. Bruk hammer forsiktig og bruk ekstra stifter hvis nødvendig.
 9.  Ved behov, det vil si hvis lerretet ikke har blitt helt stramt, bankes det inn kiler i hjørnene. Bank forsiktig og kontrollsjekk hele tiden slik at ikke lerretet strammes mer enn nødvendig. Da kan lerretsduken i verste fall revne.
 10. Nå kilene er på plass og du er fornøyd med lerretet, festes resten av lerretsduken med stifter. Omtrent 8 cm mellom stiftene er fin avstand.

Blindrammer 16x43mm

Blindrammer 19x55mm

Blindrammer 40mm – Deep Edge (3D)

Lerret på rull

Tilbehør